HSP en Pleasen, herken je fawn respons en doorbreek patronen
HSP en pleasen
Waarom zijn we als HSP goed in pleasen en aanpassen? Dit komt omdat we niet van conflict houden. We vinden confrontaties spannend, vervelend of ongemakkelijk. We zoeken in relatie tot dergelijke stress daarom bij voorkeur de weg van de minste weerstand door te pleasen, te schikken en te bemiddelen en daarmee de relatie goed te houden.Fawn gedrag voor veiligheid
Als HSP kunnen we ook (onbewust) proberen harmonie te bewaren door fawn gedrag omdat we eerder in ons leven situaties ervaren hebben die overweldigend waren. Het maakt niet uit of we hier nu direct of indirect mee te maken hadden. Situaties waarbij we in plaats van vechten of vluchten de voorkeur gaven aan veiligheid en ons te beschermen tegen afwijzing of falen.
De prijs van veiligheid
De prijs die we voor deze veiligheid betalen is het verlies van de eigen behoeften, wensen en grenzen. We blijven pleasen en anderen behagen om in verbinding te kunnen blijven. Ook al staan we met één been buiten. We cijferen onszelf weg, zwijgen en laten ons makkelijk voor het karretje van een ander spannen.
Fawn gedrag als overlevingsrespons
Fawning is een respons die ons in staat stelt een veilig en sociaal gevoel te creëren. Dus als we niet in staat zijn om te vechten of te vluchten, dan is aanpassen, pleasen en behagen de beste strategie om op onveiligheid vanuit een ander te anticiperen.
Oorsprong fawn gedrag
Misschien mocht je als jong kind niet boos zijn of je angsten tonen. Misschien kon je niet jezelf zijn en moest je al jong voor anderen zorgen of ben je (onbewust) lasten van anderen gaan dragen zodat het hen goed ging. Als vrucht en baby in de baarmoeder van je moeder en jong kind zijn vechten en vluchten vaak geen optie. Je bent weerloos en afhankelijk van je omgeving voor voeding en onderdak. Fawning, aanpassen is dan een voor de hand liggende respons. Als je lief bent, niemand tot last bent, is het risico dat een ander boos op je is zo klein mogelijk en is er geen gedoe.
Effecten fawn gedrag
Door fawning verlies je jezelf, je eigenwaarde en raak je het contact met je eigen behoeften kwijt. Op het eerste oog kom je kalm en gecontroleerd over, maar schijn bedriegt en ondertussen is je lichaam in stress en ben je aan het overleven. Dit kost bakken energie. Je bent hyperalert en continu bezig met te bedenken en te anticiperen op wat de ander wil, in plaats van voor jezelf op te komen en je grenzen te bewaken. Je communiceert incongruent waardoor je voor je omgeving als onvoorspelbaar ervaren kunt worden
Effect op je werk
In je werk kun je bijvoorbeeld lastige gesprekspartners tegenkomen waarbij je merkt dat je de neiging hebt tot fawn gedrag. Dat je het in contact met de ander lastig vindt om een helder “nee” te communiceren of je eigen behoeften en grenzen kenbaar te maken omwille van de relatie met de ander en angst voor de gevolgen.
Gevolgen langdurig fawn gedrag
Als fawning jouw primaire overlevingsrespons is, dan loop je het risico op den duur gefrustreerd te raken. Je lichaam en geest raken uitgeput. Je loopt kans de verbinding met dat wat voor jou werkelijk belangrijk is kwijt te raken. Door de frustratie kun je zomaar, als uit het niets, een uitbarsting krijgen waardoor je door je (werk)omgeving als instabiel en onvoorspelbaar wordt ervaren. Ze kennen je immers als wel overwogen en empatisch HSP.
Bewustworden en herkennen responspatroon
Je bewust worden van je fawn gedrag en het leren herkennen als een overlevingsrespons die je eerder enorm geholpen heeft helpt. Je brein beschermt je, vaak op basis van ingesleten oude informatie nog steeds in situaties die op de een of andere manier lijken op eerdere ervaringen in je jeugd. Je lichaam reageert en resoneert. Dus als je merkt dat je in je verlangen naar veiligheid, je veiligheid in je werk dreigt te verliezen of als het een effect heeft op je fysieke of mentale gezondheid, ga dan op zoek naar passende begeleiding.
Responspatroon doorbreken met hulp van LIEVScoaching?
Als deze blog bij je resoneert, neem dan een kijkje op mijn website: www.lievscoaching.nl en plan een gratis kennismakingsgesprek zodat we kunnen voelen of je bij LIEVScoaching op de juiste plek bent. In een coachtraject ‘Kom in je kracht’ bij LIEVScoaching begeleid ik je vanuit een veilige en zachte bedding stap voor stap in het proces om dit responspatroon te doorbreken en je interne veiligheid te vergroten.
Nog meer lezen? Pete Walker heeft meer over Fawn gepubliceerd.
Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief. Een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.