LIEVScoaching

HSP en een emotioneel of fysiek afwezige vader

HSP en een emotioneel of fysiek afwezige vader

Wat is een vaderwond?

Een vaderwond is een wond van afwezigheid. Was/is jouw vader emotioneel of fysiek afwezig? Of heeft je moeder jou geen toegang tot je vader verleend, door hem af te wijzen of negatief over hem te spreken, dan ben je misschien opgegroeid met het afwijzen van je vader.

Je kunt zeggen: je moeder geeft je het leven en je vader geeft je jouw identiteit. Door je vader weet je wie je bent en kun je jezelf aan de wereld presenteren.

Een emotioneel of fysiek afwezige vader heeft impact op je zelfbewustzijn en invloed op hoe jij in de wereld staat. In je volwassen leven kan de ontstane leegte door de afwezige vader zich op verschillende gebieden tonen. Zo kun je een groot gemis aan emotionele veiligheid en fundament ervaren bij het missen van een eerste mannelijke hechtingsfiguur in je leven. Dit kan daadkrachtig en vol zelfvertrouwen voor jezelf staan en jezelf begrenzen lastig maken.

Onveilig gevoel

Opgroeien met een emotioneel of fysiek afwezige vader laat diepe verwondingen achter. Het drukt een stempel op je gevoel van eigenwaarde en op je levensplezier. Als kind heb je de aanwezigheid, onvoorwaardelijke liefde, steun en zorg van een vader nodig. Hierdoor kun je opgroeien tot een evenwichtig persoon en het vermogen om je te begrenzen. De wetenschap dat je vader aanwezig is ter ondersteuning geeft je als kind een veilig gevoel en het vertrouwen om de wereld te ontdekken en nieuwe stappen te zetten. Bij het ontbreken van een emotionele of fysieke vader, geeft dit een gevoel van onveiligheid. Er is geen veilige vaderfiguur om op terug te vallen.

Vaderland

Generationeel probleem

Een vaderwond kan ook een generationele component hebben. In de generaties voor ons waren vaders vaak afwezige kostwinners, niet gericht op een emotionele verbinding met de kinderen. Daarbij waren het vaak ook vaders die tijdens hun jeugd weinig liefde en steun van hun eigen vader ontvingen. Weet dat ouders je alles geven wat binnen hun mogelijkheden ligt. Ze doen hun best om je zo goed mogelijk groot te brengen. Maar wat je als vader niet ontvangen hebt van je ouders, kun je ook niet doorgeven aan je kinderen.

Zo kan het dus zijn dat bepaalde situaties, zoals de afwezigheid van een vader, zich generatie op generatie herhalen, totdat iemand zich bewust wordt van het patroon en eraan toe en bereid is om zich persoonlijk te ontwikkelen. De tijdsgeest kan dus mogelijk een belangrijke rol spelen in vaderwond problematiek. Het helpt als je dit onvermogen en de pijn van je vader kunt zien en erkennen. Bewustwording van je pijn en mogelijke pijnpunten die generaties lang worden meegedragen en doorgeven is nodig om te kunnen helen en de cirkel van generationele wond te doorbreken.

Herkennen gevolgen vaderwond in je leven

Ik ben zelf goed bekend met de gevolgen van een vaderwond en heb met hulp van anderen vele stappen gezet om mijzelf laagje voor laagje te helen. Misschien herken jij je ook in wat hierboven beschreven is. Misschien is de band die je met je vader hebt niet zoals je hoopte en ervaar je teleurstellingen en verdriet. Elke situatie is uniek. Lees de onderstaande opsomming eens door en vraag je af of dit op jou van toepassing is. Mocht je je in de meeste antwoorden herkennen, dan weet je dat je te maken hebt met een vaderwond. En zodra je dit weet, ben je je ervan bewust waaraan je mag werken. Doe en gun dit jezelf, omdat je het waard bent en een gelukkiger leven verdient.

Herken jij jezelf hierin?

  1. Je hebt weinig zelfvertrouwen, ervaart een gevoel van niet volstaan, schaamte, je voelt je niet goed genoeg, en hecht meer waarde aan wat je kunt dan aan wie je bent;
  2. Je weet niet wie je bent en wat je wilt in het leven;
  3. Je voelt je zwak en je kunt je afstandelijk, passief of vermijdend opstellen;
  4. Je bent zeer kritisch op jezelf, bent snel verveeld;
  5. Je voelt je niet veilig bij jezelf en kan jezelf alleen zien door waardering van anderen;
  6. Je hebt het gevoel dat jij je moet bewijzen en neemt veel op je schouders;
  7. Je hebt een weerstand tegen autoriteit, discipline en structuur (wantrouwen, wrok);
  8. Je trekt emotioneel niet beschikbare partners aan;
  9. Je bent bang voor afwijzing en gevoelig voor angsten en depressieve gevoelens;
  10. Je hebt het gevoel afgewezen te worden, ongeliefd te zijn en je ervaart geen steun;
  11. Je ervaart regelmatig woede, gedraagt je roekeloos en stelt dingen uit;
  12. Je bent gevoelig voor verslavingen.

Verschil vaderwond bij vrouwen en mannen

Bij vrouwen manifesteert de vaderwond zich vaak als angst, pijn, depressies en gevoelens van verlies. Deze pijn uit het verleden werkt door in huidige relaties en is soms een dekmantel voor onverwerkte woede. Bij mannen is het andersom: zij zijn eerder geneigd om woede te voelen, als een soort masker voor de onverwerkte pijn en angst die eronder zitten. Inzicht in deze wonden stelt je in staat om problemen of obstakels in je huidige leven en relaties op een andere manier te onderzoeken.

Hoe heel je jezelf van een vaderwond?

Het helen van een vaderwond gaat niet over schuld, want patronen zijn vaak generatie op generatie doorgegeven. De vaderwond gaat over jezelf. Je vader insluiten en aannemen is een innerlijk proces en heeft tijd, aandacht en commitment nodig. Je opent de deur naar de mannelijke energie en het leren integreren van de bijbehorende kwaliteiten. De relatie met je vader en je mannelijke afstamming helen kan je de helderheid en creatieve kracht van het mannelijke teruggeven. Je neemt de kracht die je nodig hebt om obstakels in het leven te overwinnen, grenzen te stellen, een onafhankelijke identiteit te ontwikkelen, professioneel vervuld te raken en je plaats in de wereld in te nemen.
vaderwond-1

Heling stap voor stap

In de eerste plaats is het belangrijk dat jij je bewust wordt van de verwondingen die je hebt opgelopen.

De tweede stap is de bereidheid om te veranderen, om ingesleten patronen te veranderen. Er is bereidheid en moed voor nodig om oude kwetsuren aan te kijken, jezelf te helen en in je kracht te komen. Alles wat we hebben meegemaakt en nog niet hebben verwerkt, ligt opgeslagen in ons (pijn)lichaam. Als we onze kwetsuren langere tijd ontkennen, vermijden of onderdrukken, ontstaan er lichamelijke klachten. Het is een signaal van ons lichaam dat het nodig tijd is om aan het werk te gaan met niet geheelde wonden en kwetsuren. Ons lichaam is heel wijs en het leven is geduldig en wacht net zo lang totdat jij er klaar voor bent om jezelf te helen.

De derde stap is het zoeken van hulp bij het helen van de cyclus van pijn, onbegrip en verlies. Een proces van leren herkennen wat in het verleden thuishoort en wat in het heden. Zoek steun van iemand die dit diepgaande proces zelf heeft meegemaakt, zodat je het niet alleen hoeft te doen. Je staat er niet alleen voor, niet meer. Als je de weg naar heling gaat bewandelen, levert het je veel op. Je kiest meer en meer voor jezelf, je blijft trouw aan jezelf en je merkt dat je in staat bent om volop te genieten van het leven.

Terug in je kracht

Ben jij bereid om te veranderen, om ingesleten patronen te veranderen en lukt het niet in je eentje? In een coachtraject bij LIEVScoaching begeleid ik je hier graag bij. Leer stap voor stap hoe je terug in je kracht komt met behulp van praktische tools.

Als dit bericht bij je resoneert, neem dan een kijkje op mijn website: www.lievscoaching.nl en bij LIEVSvoorjou of LIEVSvia je werk en plan een gratis kennismakingsgesprek.

Volg je me al op Linkedin, facebook en instagram?

Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief. Een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.

Meest recente berichten

Inspirerende mails vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten ontvangen?

Nieuwsbrief
Meerkeuze

Af en toe ontvang je een mail. Je kunt je hier op elk gewenst moment voor uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je de waarde van de content erkent. Deze content mag je helaas niet kopieren.