LIEVScoaching

Ben jij beschikbaar voor de liefde?

Ben jij beschikbaar voor de liefde?

Ben jij beschikbaar voor de liefde?

Verbinden is een onderwerp wat bij HSP-ers nog wel eens lastig ligt ook in relaties. Je investeert bijvoorbeeld veel in de ander, past je aan en laat de behoeften en gevoelens van de ander voorgaan op jezelf. Of je bent al lang ongewenst single en het lukt maar niet om die ‘ene’ partner te vinden. Of je houdt de ander op afstand en vermijdt te veel intimiteit. Je bent goede maatjes maar intimiteit is ver te zoeken. In relaties kunnen patronen voorkomen van aantrekken en afstoten. Waar ligt dat aan en wat kun je eraan doen?

Aantrekken en afstoten

Uit mijn eigen ervaring en bij klanten ben ik bekend met het patroon van aantrekken en afstoten in relaties. Je kunt zomaar ‘afknappen’ en de ander stom en irritant vinden. Om vervolgens enkele dagen later een gevoel van gemis te ervaren en een verlangen naar nabijheid van diezelfde partner. Het gevoel wat je dan ervaart is beklemming versus verlangen en je handelt hiernaar. Je kunt niet altijd met, maar ook niet zonder je partner. De beweging tussen aantrekken en afstoten kan diepe gevoelens met zich meebrengen. Bindingsangst, relatie-afhankelijkheid of co-dependentie wordt een dergelijk patroon ook wel genoemd.
Beschikbaar voor liefde2

HSP en vervloeien

Als HSP-er heb je sneller de neiging om te vervloeien, zoals je ook kunt lezen in mijn blog “Bevrijd jezelf“. Je gaat dan zo op in de energie van de ander waarbij je heel goed aan kunt voelen wat de ander nodig heeft. Als je mijn en dijn niet goed kunt onderscheiden merk je op den duur niet meer zo goed waar jouw eigen energie begint of eindigt. Onbewust treedt je overlevingsmechanisme in werking als je partner (te lang) dichtbij komt.

Overlevingsmodus

Je gaat ruimte maken. Je denkt op dat moment dat je gevoel zegt dat de partner niet past, dat de relatie te beklemmend is waardoor je uit verbinding gaat. Er ontstaat afstand in de relatie en je kunt de relatie zelfs uitmaken. Als het overlevingsgevoel tot rust gekomen is, wil je het vaak weer goed maken. En op deze manier ontstaat er een dans van in en uit verbinding gaan waarbij het vertrouwen van jezelf en je partner beschadigd wordt.

Trigger

Ogenschijnlijk onschuldige voorvallen kunnen hevige emoties oproepen! Bij mezelf herken ik het gevoel van voor het blok gezet worden, het gevoel van het beperken van mijn vrijheid wat een trigger vormde om dit patroon, de dans van bindings- en verlatingsangst te starten. En wist je dat je vaak een partner aantrekt die hier ook gevoelig voor is waarbij het patroon van bindings- en verlatingsangst als een magneet werkt en kan afwisselen?

Liefdesvrij worden

Loskomen en liefdesvrij worden start met bewustwording. Bewust worden van het moment dat je overvallen wordt door heftige gevoelens. Zoals in mijn geval het gevoel van voor het blok gezet te worden, waardoor je in een overlevingsmodus schiet dat je helpt om ruimte in te nemen voor jezelf. Op het moment dat je herkent en doorkrijgt dat dit een trigger is van oude pijn en angst, ontstaat er ruimte. Ruimte voor keuze. Voor een andere reactie in het hier en nu.
beschikbaar voor liefde

Verbindend leren communiceren

Je kunt er naar leren kijken en verbindend communiceren. Je kunt benoemen wat er met je gebeurt en daarbij aan je partner ruimte vragen om te leren. Je kunt leren om je eigen emotie op te merken en te ontladen, zodat je emotionele pijnlichaam kleiner wordt. Leer zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je emoties. Vanuit liefde voor jezelf. Als je met je sterke emoties om kunt gaan, zonder uit verbinding te gaan, kom je verder!

Stop met afwijzen en draag zorg voor je eigen pijn

Leer dus om afkeer, paniek, benauwdheid of beklemming te ervaren zonder de emotie en jezelf af te wijzen en zonder er naar te handelen. Laat het zijn, dan laat het jou los. Ook voor de partner is het een uitdaging om niet boos te worden of te vluchten voor de gevoelens van afwijzing. Om niet zelf in een overlevingsmechanisme terecht te komen, want het patroon van aantrekken en afstoten kan angst en emotionele pijn triggeren. Geef elkaar ruimte om te groeien en blijf in contact met je eigen emoties en behoeften. Draag zorg voor je eigen pijn en gevoelens en wees lief voor jezelf. Als je in verbinding kunt blijven met jezelf, dan kun je je ook verbinden met de ander. Je bent weer beschikbaar voor de liefde!

Oorzaak van het patroon van aantrekken en afstoten

Er zijn vele oorzaken voor het patroon van aantrekken en afstoten en bijbehorende gevoelens en reacties aan te wijzen. Je hooggevoeligheid kan de basis zijn doordat je in je jeugd heel erg afgestemd was op een of beide ouders of verzorgers. Je wist precies wat hij of zij nodig had en op welk moment. Je paste je aan en zette je eigen behoeften opzij of op de 2e plaats. Je energie kan gevoelig zijn waardoor vervloeiing met anderen onbewust plaats vindt en op basis van je jeugd ook bedreigend kan voelen. Je bent dan zo intens en diep verbonden met anderen waardoor de ontwikkeling van je eigen identiteit, je ik, belemmerd wordt. Verbinden met een ander kan dan triggers oproepen en overlevingsmechanismen activeren.

Herkenbaar?

Wil je beschikbaar worden voor de liefde en lukt het je niet om het patroon van bindings- en verlatingsangst zelf te doorbreken? Weet je niet waar je moet beginnen? In een coachtraject bij LIEVScoaching begeleid ik je hier graag bij zodat je stap voor stap leert hoe je deze hardnekkig dynamiek aan kunt pakken en met praktische tools er zelf mee aan de slag kunt gaan om te doorbreken. Als dit bericht bij je resoneert, neem dan een kijkje op mijn website: www.lievscoaching.nl en schrijf je in voor een van mijn krachtige workshops voor HSP-ers of neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.
Tip: schrijf je ook in voor de LIEVSnieuwsbrief. Een mailing vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten.

Meest recente berichten

Inspirerende mails vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten ontvangen?

Nieuwsbrief
Meerkeuze

Af en toe ontvang je een mail. Je kunt je hier op elk gewenst moment voor uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijn dat je de waarde van de content erkent. Deze content mag je helaas niet kopieren.