Begrijp jij jouw relaties?
Begrijp jij jouw relaties?
Ben je bang om afgewezen of in de steek gelaten te worden en zoek je vaak bevestiging bij de ander? Of je bent bang om je vrijheid te verliezen of afhankelijk te zijn van je partner of collega’s? Wat is de impact hiervan op je relaties zowel privé als in je werk? Wat is er voor nodig om effectief op je behoeften en emoties te reageren zonder het meteen persoonlijk op te vatten en je vrij en verbonden te voelen?
Leren leven vanuit verbinding
In relaties spelen vaak verschillende ikken/delen in jou een rol. Vanuit de hechtingstheorie en het perspectief van Voice Dialogue neem ik je in deze blog mee in de kwetsbaarheid van kleine kinderen en hoe je ervaringen uit je jeugd doorwerken in je latere leven; en in het bijzonder in relaties als het gaat om verlatings- en bindingsangst. Als je begrijpt hoe dit werkt in je relaties ontstaat er ruimte voor een gelukkiger en meer ontspannen leven vanuit verbinding.Hechtingsstijlen
Hoe zit het met jouw hechting? Was er in jouw jeugd ruimte voor jouw behoeften? Kreeg je de verzorging en aandacht die je nodig had? Zo ja, dan ben je veilig gehecht. Misschien heb je echter in je jeugd ouders/verzorgers gehad die onvoorspelbaar waren, afwezig, niet altijd even invoelend of niet emotioneel beschikbaar. Als gevolg hiervan kun je onveilig gehecht zijn en een angstige of vermijdende strategie ontwikkelen die in werking treedt bij verbinding in relaties.Verlatingsangst
In de angstige strategie stijl, verlatingsangst, denk je dat je in de steek gelaten wordt. Je zoekt en vraagt om bewijzen dat de ander van je houdt. Je kan de neiging hebben om de ander te idealiseren en twijfels te hebben over je eigen waarde. Daarom zoek je naar goedkeuring zodat je weet dat je de moeite waard bent om van te houden en niet zomaar afgewezen zal worden.
Als kind heb je ervaren dat jouw ouders/verzorgers je weinig tot geen aandacht gaven. Nu je volwassen bent blijft de angst dat de ander er niet voor je zal zijn. Verlating en alleen zijn vormen een bedreiging en dat wil je vermijden. Je bent onzeker of denkt het ergste. Je bent in contact met de ander alert op signalen van afwijzing, afkeuring of afstandelijkheid. Vanuit je ikken bezien zal je Innerlijk kind vaak de leiding overnemen. Je kunt je als een kameleon aanpassen aan de wensen van de ander. Je geeft jezelf gemakkelijk weg en miskent daarmee je eigen autonomie.
Bindingsangst
In de vermijdende strategie stijl, bindingsangst, probeer je daarentegen te voorkomen dat je door de ander gekwetst wordt of afhankelijk bent van de ander. Je bent fysiek aanwezig, maar emotioneel niet toegankelijk en probeert een echte verbinding te voorkomen.
Heb je bindingsangst dan heb je onbewust in je jeugd geleerd om liefde op een afstand te houden uit angst om liefde te verliezen. Je bent gaan geloven in de gedachte: als ik me niet verbind, dan word ik ook niet verlaten. Diep in je hart ben je bang om afgewezen te worden, om niet leuk genoeg te zijn waardoor je je terughoudend opstelt in relaties. Je verlangt wel naar binding en intimiteit maar durft jezelf niet echt te geven uit angst om autonomie te verliezen. Je strijdt voor je onafhankelijkheid.
Herken je jezelf in een of wellicht beide strategieën? Ik herken in mijzelf vooral het aanpassen als een kameleon én de angst voor afwijzing en het verlies van onafhankelijkheid.
Oorzaak van bindingsangst
Oorzaak van deze angst zie je bij kinderen die in hun jeugd niet genoeg ruimte gekregen hebben. Een ouder/verzorger kan bijvoorbeeld een emotionele claim op je leggen waardoor je je als kind verantwoordelijk gaat voelen voor zijn of haar geluk en je neemt meer zorg op je schouders dan dat je als kind aan kunt. Je kan gaan geloven in de gedachte dat de ander je wil controleren en manipuleren. Uit angst om verzwolgen te worden trek je je dan terug in stilte.Je primaire ikken bij bindingsangst
Kijken we vanuit Voice Dialogue naar welke ikken/delen vanuit het onveilig hechtingspatroon van bindingsangst primair worden dan zijn dat vaak de Verantwoordelijke of de Pleaser. Je voelt je overal verantwoordelijk voor en je bent eindeloos aan het geven en zorgen. Deze ikken/delen hopen door veel te geven dat je aandacht krijgt, zonder dat je erom hoeft te vragen.
Er kan ook een ander deel actief worden, de Controleur. Bedachtzaam en zonder veel emotie te tonen kijkt de controleur de kat uit de boom en laat niet het achterste van zijn tong zien uit angst voor teveel afhankelijkheid. Of een Rationalist neemt de leiding als je geleerd hebt dat het uiten van gevoelens niet beantwoord of gewaardeerd werd. Je vervreemd dan van je gevoelens, ze gaan ondergronds en kunnen zich opslaan in je lichaam. Je hebt moeite om kwetsbaar te zijn.
Een Strijder kan ook je stuur overnemen en doen alsof er niets aan de hand is. Hij/zij redt zich wel en heeft niets en niemand nodig uit angst om afgewezen of overheerst te worden.
Verminderen verlatingsangst
Wat kun je doen om je verlatingsangst te verminderen? 4 tips.- Word je allereerst bewust waar de angst vandaan komt. Waar ben je zo bang voor? Word je werkelijk afgewezen of is het de angst ervoor?
- Vraag je zelf vervolgens af wat je vroeger als kind gemist hebt.
- Onderzoek daarna de ikken/delen die je als overlevingsmechanisme opgebouwd hebt en hoe dat je leven nu beïnvloedt.
- Wees in dit proces van zelfonderzoek mild voor jezelf.
Verminderen bindingsangst
Wat kun je doen om bindingsangst te verminderen? 3 Tips:- Probeer de afstand kleiner te maken. Laat je gevoelskant meer naar voren komen en vergroot je innerlijke veiligheid. En weet dat ruimte voor jezelf nemen niet hetzelfde is als afstand nemen.
- Geef uiting aan je behoeften.
- Ga na welke ikken/delen met elkaar aan de haal gegaan zijn en onderzoek de onderlinge dynamiek.
Deze tips voor zelfonderzoek en een gespecialiseerde bewustzijnscoach hebben mij geholpen om me bewust te worden van deze strategieën waardoor ik samenhangende patronen en dynamieken beter ging herkennen en begrijpen. Stap voor stap ben ik ervaringen gaan herschrijven zodat ik mijn relaties zowel privé als in mijn werk beter begrijp en meer geluk en ontspanning in relaties kan ervaren en vanuit verbinding met mezelf ook kan verbinden met anderen.
Wil jij je relaties beter leren begrijpen en je vermijdings- en/of bindingsangst verminderen en lukt het niet in je eentje? In een coachtraject bij LIEVScoaching begeleid ik je hier graag bij. Leer stap voor stap hoe je deze hardnekkig strategieën in je werk en/of privé aan kunt pakken en ga met praktische tools aan de slag om ze te doorbreken.
Als dit bericht bij je resoneert, neem dan een kijkje op mijn website: www.lievscoaching.nl en bij LIEVSvoorjou of LIEVS via je werk en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.
Volg je me al op Linkedin, facebook en instagram?
Als dit bericht bij je resoneert, neem dan een kijkje op mijn website: www.lievscoaching.nl en bij LIEVSvoorjou of LIEVS via je werk en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.
Volg je me al op Linkedin, facebook en instagram?
Meest recente berichten
Inspirerende mails vol persoonlijke verhalen, tips, inspiratie en activiteiten ontvangen?
Af en toe ontvang je een mail. Je kunt je hier op elk gewenst moment voor uitschrijven.